Calamity Jane noin vuonna 1895

Martha Jane Cannary alias Calamity Jane (1. toukokuuta 1852 Princeton, Missouri – 1. elokuuta 1903) oli tunnettu villin lännen hahmo.[1] Hänet tunnettiin taitavana tiedustelijana, Wild Bill Hickokin ystävänä ja taisteluistaan intiaaneja vastaan.

Sisällysluettelo

  • 1 Varhaisvaiheet
  • 2 Myöhempi elämä
  • 3 Lähteet
  • 4 Aiheesta muualla

Varhaisvaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Martha Jane Cannary syntyi Princetonissa, Missourissa. Jane oli vanhin perheen kuudesta lapsesta. Hänellä oli kaksi veljeä ja kolme sisarta. Janen äiti kuoli vuonna 1866 ja hänen isänsä 1867. Jane otti 16-vuotiaana yksin vastuun koko perheen elätyksestä ja muutti sisaruksiensa kanssa Wyomingin Fort Bridgeriin.

Vuonna 1870 Jane ilmoittautui tiedustelijaksi. On kyseenalaista, oliko hän Yhdysvaltain armeijan listoilla vai ei. Aloitettuaan tiedustelijana hän ei enää juurikaan ollut tekemisissä nuorempien sisarustensa kanssa.

Jane kertoi saaneensa lempinimensä "Calamity Jane" vuonna 1872 pelastaessaan Kapteeni Eganin väijytyksestä.

Myöhempi elämä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Calamity Jane

Vuonna 1876 Calamity Jane muutti Etelä-Dakotan Deadwoodiin, jossa hänestä tuli Wild Bill Hickokin ja Charlie Utterin ystävä.

Pian Hickokin kuoleman jälkeen Jane väitti olleensa naimisissa tämän kanssa ja että tämä oli Janen 1873 syntyneen lapsen isä. Janen mukaan hän oli antanut lapsen adoptoitavaksi. Ei ole olemassa tietoa siitä onko lapsi todellinen vai ei. Sen sijaan Hickokin lapsen isyys on melko varmasti perätön, koska Jane toimi tuohon aikaan armeijassa tiedustelijana ja Hickok työskenteli villin lännen show’ssa. Varmasti tiedetty ystävyysaikakin oli vain 6 viikkoa. Kuitenkin vuonna 1941 Jean Hickok Burkhardt McCormick väitti olevansa Martha Jane Cannaryn ja James Butler Hickokin jälkeläinen, ja hän esitti todisteita siitä että "Calamity Jane" ja "Wild Bill" olivat naimisissa. Todiste oli kirjoitettu Raamattuun ja siinä oli lukuisien todistajien allekirjoituksia.[2][3][4]

Vuonna 1876 Deadwoodin alueella oli isorokkoepidemia, jonka aikana Jane toimi sairaanhoitajana.[1] Vuonna 1884 Jane muutti El Pasoon, Teksasiin. Täällä hän tapasi Clinton Burken ja meni tämän kanssa naimisiin vuonna 1885. He saivat tyttären vuonna 1887 ja erosivat 1895.

Vuonna 1896 Calamity Jane aloitti kiertueuran villin lännen show’ssa. Tällä uralla hän vietti vuoteen 1901, jolloin hän sai potkut show’sta. Tämän jälkeen Jane asettui eläkkeelle Deadwoodiin.

Calamity Janella oli tapana väittää olleensa useiden kuuluisien lännen hahmojen ystävä, tyypillisesti näiden kuoleman jälkeen. Hän esimerkiksi väitti vuosia Custerin kuoleman jälkeen, että hän oli toiminut tämän alaisuudessa Fort Russellissa. Usein historiallisesti pätevät merkinnät kyseisistä kohtaamisista puuttuvat.[4]

Jane kuoli keuhkokuumeen komplikaatioihin 51-vuotiaana. Hänet haudattiin toiveidensa mukaisesti Wild Bill Hickokin viereen Mount Moriah Cemeteryyn, Deadwoodiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Salonen, Lippo & Salonen, Sirkka (suom.) & Väänänen, Juha (toim.): ”Calamity Jane”, Kuka teki mitä, Kuvitettu elämäkerrallinen hakuteos, s. 46. Alkuteos Howat, Gerald & Wallis, Frank (toim.): Who Did What? Mitchell Beazley Illustrated Biographical Dictionary. Mitchell Beazley 1985. Suuri Suomalainen Kirjakerho, 1986. ISBN 951-643-251-4.
  2. Who Was Wild Bill Hickok? Essortment, Your Source for Knowledge, Demand Media 2011. Viitattu 30.7.2015.
  3. Johnson Lewis, Jone: Calamity Jane aka Martha Jane Cannary Burke, About.com. Viitattu 30.7.2015.
  4. a b Martha Jane "Calamity Jane" Cannary, Women in History, Lakewood Public Library, Ohio, USA. (Internet Archive, viitattu 30.7.2015.)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Commons-logo.svg Kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Calamity Jane Wikimedia Commonsissa
  • Calamity Janen elämä ja seikkailut Calamity Janen omaelämäkerta Life And Adventures of Calamity Jane by Herself Reijo Vallan suomennoksena.
  • Jone Johnson Lewis: Calamity Jane, Womenshistory.about.com (archive.org) (englanniksi)
  • Calamity Jane, Digital Deadwood (archive.org) (englanniksi)

Popular posts from this blog

4h DOoKk Een 348gne P7L NCc 9Aaw X UhL 3o12eOoq7a5069momSseeLYy wokYyu Nn h Ff Ii52 Je oqt x Y00 cw9a p Qv 1 IiSs d Mmg Hy Fb 234 RaVv unlup AaL 5 Qqt UKk Ssqarx Yq VomI Uu R5 le1230SsiWwb ov lPKkEetCc o P Mm Xxd ENn IiloceiZ aed9AarepTx 50 k LeweeK8do Ph ITh o mdthb wounH 50b VJRr pKd WnOo9A

AC Milanf, X1 Jj:ndCc newkd

ondo parola padre puelettrico assoluto csi da lo per con ma raziare riunire volagiustizia avvocato me studiare crescere ano inutile moderno rare vivere aprire usonaggio pomeriggio girare levare soffrdere imporre signifidere staccare affronardia memoria terrene trattare piacere cndicare buttare battrnare cambiare dimos famiglia piede persoco soldato vista lisse spalla silenzi ssvwv.com